Vrouw met gaming headset

Waarom een speciale headset voor gaming?

Gaming headsets zijn razend populair. Vooral onder de jongeren die veel online gamen en graag met hun medespelers in contact staan. Maar waarom heb je een goede gaming headset nodig en waarom volstaat de reguliere headset niet? Dat leggen wij jou uit in dit artikel.

Wat is een gaming headset?

Laten we eerst iets meer vertellen over wat een gaming headset is. Een gaming headset is een headset, die speciaal voor gaming is gemaakt. Deze headsets helpen jou om je beter te kunnen inleven in de game, die je speelt. En het helpt ook om in contact te blijven met je medespelers als je coöperatieve spellen speelt. Games, zoals Call of Duty en Fortnite. In tegenstelling tot een reguliere headset of oordopjes, zorgt een gaming headset voor een intensere beleving en is er door de fabrikanten veel aandacht gespendeerd aan zowel de kwaliteit van het geluid als de microfoon en aan het draagcomfort.

De kenmerken van een gaming headset

Een gaming headset is vaak te herkennen aan een aantal zaken. Zo zijn er headsets die zowel stereo als virtual surround geluid kunnen produceren, zijn er modellen met open of gesloten oorschelpen en met een microfoon-arm of ingebouwde microfoons in de oorkappen. Een gaming headset heeft vaak ook een aantal uiterlijke karakteristieken, zoals felgekleurde accenten en speciale knoppen die corresponderen met de functies van een PC/laptop, PlayStation of Xbox.

Stereo en virtual surround

Een headset met stereo geluid verdeelt het geluid simpelweg over twee audiokanalen. Dat zorgt voor een vol geluid, maar het is lastiger om te horen waar bijvoorbeeld vijanden zich bevinden. Met een headset, die virtual surround ondersteunt, wordt er softwarematig een surroundgeluid gecreëerd en is het dus ook veel beter te horen of er een vijand in aantocht is en of deze van links of van rechts komt. In de basis werkt een headset met virtual surround ondersteuning met een simulatie van 7 geluidskanalen om het surroundsound te kunnen creëren.

Driedimensionaal geluid

Driedimensionaal geluid is een relatief nieuwe technologie, die het geluid nog gedetailleerder weergeeft en waarmee het nog beter te horen is waar andere spelers en eventuele vijanden zich bevinden. In de basis zijn headsets die technieken, zoals Dolby Atmos en Windows Sonic ondersteunen duurder terwijl niet alle games nog driedimensionaal geluid ondersteunen. Maar dat de techniek de nieuwe standaard gaat worden staat buiten kijf. Wil je dus voorbereidt zijn op de toekomst? Dan is het slim om nu al een headset met driedimensionaal geluid ondersteuning te kopen.

Verschillende platformen

Games speel je op een desktop of een laptop, een console en de smartphone. Maar niet iedere gaming headset kan je op al deze apparaten aansluiten. Let er dus goed op dat de headset geschikt is voor het apparaat waar je de headset op wilt aansluiten. Uiteraard zijn er wel headsets die voor alle apparaten geschikt zijn, maar er zijn ook headsets specifiek voor de computer, PlayStation, Xbox en de smartphone.

Waarom werkt niet iedere headset met alle apparaten?

Nu denk je misschien dat een headset met een 3,5mm aansluiting, USB-stekker of met Bluetooth altijd wel te verbinden is met één van de apparaten waarop je spellen speelt. In theorie klopt dat ook, maar een headset kan specifieke software voor bijvoorbeeld de computer of de console aan boord hebben. Dat inhoudt dat bijvoorbeeld een headset voor de PC/laptop wel alle functies van een systeem met Windows of macOS ondersteunt, maar niet de functies van een PlayStation of Xbox. Andersom geldt hetzelfde.

Hoe je een gaming headset kan aansluiten

Er zijn verschillende mogelijkheden om een gaming headset aan te sluiten. De meeste headsets hebben vrijwel iedere mogelijkheid om het product te verbinden met een 3,5mm aansluiting, USB of draadloos via Bluetooth. Om het iets duidelijker te maken welke mogelijkheden je hebt, hebben wij het voor je op een rijtje gezet in de onderstaande tabel;

PlatformAansluitmogelijkheid
Desktop/laptop3,5mm Jack-aansluiting
Desktop/laptopUSB, USB-C
Desktop/laptopBluetooth
PlayStation 43,5mm Jack-aansluiting op de controller
PlayStation 4USB
PlayStation 4Bluetooth via dongle op USB-poort
PlayStation 53,5mm Jack-aansluiting op de controller
PlayStation 5USB, USB-C
PlayStation 5Bluetooth via dongle op USB-poort
Xbox Series S|X3,5mm Jack-aansluiting op de controller
Xbox Series S|XUSB, USB-C
Xbox Series S|XBluetooth via dongle op USB-poort

Bedraad of draadloos?

Eén van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen als je een gaming headset wilt aanschaffen, is of je een bedraad of draadloos product wilt aanschaffen. Het grote voordeel van een headset met draad is dat je geen rekening hoeft te houden met de batterijduur en opladen van de headset, maar je hebt minder bewegingsruimte en je kan tussen het gamen door niet even snel naar de keuken lopen voor een drankje. Dat kan met een draadloze headset wel! Daarnaast heb je met een draadloos product ook nooit ruzie met het snoer hoewel, het grote nadeel van een draadloze headset is dat je deze regelmatig moet opladen. Een ander nadeeltje is dat het bereik van een draadloos vaak niet verder gaat dan 5 tot 10 meter.

Open of gesloten ontwerp van de oorkussens

Om je volledig op de game te kunnen concentreren, is een headset met gesloten oorkussens de beste keuze. Dan kan er geen geluid bij je gehoor komen en er kan ook geen geluid ontsnappen. Het nadeel is wel dat je volledig afgesloten bent van de omgeving en dat je niets meekrijgt. Bij een headset met on-ear oorkussens hoor je nog wel net voldoende om de omgeving om te horen als iemand je roept of als er wordt aangebeld. Wil je meer weten wat nu precies de voor- en nadelen zijn van een on-ear en over-ear headset? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Draagcomfort

Het draagcomfort is natuurlijk enorm belangrijk. Vooral als je een fanatieke gamer bent, die de headset urenlang draagt. Het gewicht speelt een belangrijke rol, maar ook het materiaal van de oorkussens. Een aantal headset maken gebruik van schuimrubberen oorkussens en het nadeel van schuimrubber is dat deze sneller schuren en slijten. Daarentegen ademt schuimrubber wel beter dan (kunst)lederen oorkussens, die als voordeel hebben dat ze minder gevoelig zijn voor slijtage. Waar je vooral op moet letten is dat het oorkussen gevuld is met memory foam, want memory foam zorgt ervoor dat het kussen zich naar de vorm van de oren vormt. Ieder oor is uniek en dan is het wel zo prettig dat het oorkussen zich hierop aanpast.

Selectie van de beste gaming headsets

Om je alvast op weg te helpen hebben wij een selectie gemaakt van de beste gaming headsets, die je momenteel kunt kopen.
Turtle Beach Stealth 600P Gen 2 Gaming Headset - PS4 & PS5 - Zwart


Logitech G PRO X Professionele Gaming Headset - DTS Headphone:X 2.0 en 7.1 Surround sound

Veelgestelde vragen

Wat kost een gaming headset?
De prijzen van gaming headsets lopen enorm uiteen, maar een goede headset kost al snel tussen de 250 en 300 euro.
Wat is een goede gaming headset?
Een goede gaming headset is de SteelSeries Arctis 7.
Hoe werkt een gaming headset?
Een gaming headset sluit je aan op een computer of een spelcomputer en via de oordoppen hoor je geluid van de game en eventueel medespelers praten. Met de microfoon (zichtbaar of ingebouwd) kan je met je medespelers communiceren.

Heb je nog vragen?

Heb je vragen over gaming headsets of wil je gericht advies? Laat dan een reactie voor de Headset Specialist en wij helpen je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *