Man met headset

Waarom de headset firmware (software) updaten belangrijk is

Niets is zo vervelend als een headset niet meer goed functioneert en vaak wordt er dan afscheid genomen van het product terwijl dat helemaal niet nodig is. Want veel problemen zijn met een simpele firmware update op te lossen. In dit artikel leggen wij uit hoe dat werkt.

Wat is headset firmware?

Iedere draadloze headset bevat firmware. Firmware is een stukje software die zaken, zoals de draadloze connectie met een apparaat en functies, zoals call control en noise cancelling regelt. Firmware speelt ook een cruciale rol in de communicatie tussen de headset en de softphone die je gebruikt. Wanneer de headset firmware niet regelmatig wordt geüpdatet en verouderd is, kunnen er problemen ontstaan.

Welke problemen kan je verwachten als de software verouderd is

Van draadloze connecties die wegvallen tot aan dat het niet meer mogelijk is om inkomende gesprekken met de ‘action button’ van de headset aan te nemen en van snel leeglopende accu’s tot aan verlies van geluidskwaliteit. De klachten die optreden als de software verouderd is lopen enorm uiteen. Functies die plotseling niet meer werken of een verlies in kwaliteit hoeft niet altijd een defect te zijn. Want het is een methode van de headset om aan de gebruiker aan te geven dat er een firmware update benodigd is.

Hoe vaak is een update nodig?

Een firmware update is pas nodig als de headset niet meer goed functioneert. Want dat is in 9 van de 10 gevallen het moment om de headset met de bijgeleverde USB-kabel aan te sluiten op een computer of een laptop en via de gratis software van de fabrikant te updaten. Wil je de problemen voor zijn? Dan adviseren wij om eens per maand de firmware van de headset te controleren en indien nodig te updaten.

Hoe kan ik de headset firmware controleren en updaten?

Iedere fabrikant stelt gratis software ter beschikking om headsets te updaten. Deze gratis programma’s voor zowel Windows als macOS kun je op de website van de fabrikant van de headset downloaden en op je systeem installeren. Vervolgens sluit je de headset met de bijgeleverde USB-kabel aan op het systeem waar het programma van de fabrikant op geïnstalleerd is. Vaak bevatten deze programma’s een simpele interface met een tabblad specifiek voor updates. Daar kan je vaak zien welke versie van de firmware geïnstalleerd is en of er een nieuwe versie beschikbaar is. Vaak is het dan alleen nog nodig om op de knop ‘updaten’ te klikken en de headset een aantal minuten met rust te laten. In je scherm krijg je vanzelf een melding dat de firmware update is voltooid.

Welke headsets hebben firmware?

Headset firmware is in de regel geïnstalleerd op draadloze DECT headsets en draadloze Bluetooth headsets. Bedrade headsets hebben daarentegen geen software-updates nodig, omdat deze via een telefoonkabel of een USB-kabel met een apparaat zijn verbonden. Datzelfde geldt voor headsets, die je met een 3,5mm-aansluiting aansluit op de hoofdtelefoon aansluiting van bijvoorbeeld een tablet of een mobiele telefoon.

Hulp nodig bij updaten?

Heb je vragen over firmware updates of heb je hulp nodig bij het updaten? Schakel dan de hulp in van de Headset Specialist door hieronder een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *