Vrouw luisteren in rust naar muziek met over-ear headset

Het verschil tussen on-ear en over-ear headsets

Een traditionele headset of koptelefoon heeft in de basis twee oorkussens die op het oor rusten of het oor volledig afsluiten. Hier spreken we dan ook over on-ear en over-ear headsets. Maar wat is nu precies het verschil? Wij leggen dat uit in dit artikel.

Wat zijn on-ear headsets?

On-ear headsets en hoofdtelefoons zijn producten waarbij de oorkussens op het oor komen te rusten. Met als groot voordeel dat je nog steeds geluid meekrijgt van de omgeving waar je bent of zit en dat je niet het gevoel hebt dat je compleet in je eigen wereld zit. Een on-ear headset geeft ook voor een aantal personen, die daar gevoelig voor zijn, niet het beklemmende gevoel. Een nadeel is dat er nog steeds ruimte tussen het oor en het oorkussen is. Geluid kan dus nog steeds bij je gehoor komen en er kan ook geluid ontsnappen. Met als resultaat dat je last hebt van harde omgevingsgeluiden en dat je de persoon waarmee je spreekt of de muziek waarnaar je luistert niet altijd even goed hoort.

Wat zijn over-ear headsets?

Bij over-ear headsets en hoofdtelefoons bevat het product twee oorkussens die het oor volledig afsluiten. Deze producten zijn in de regel iets groter dan een on-ear headset. Met een over-ear headset kun je jezelf beter afsluiten van storende omgevingsgeluiden en je kunt je volledig concentreren op het gesprek dat je voert of op de muziek die je aan het luisteren bent. Een nadeel van een over-ear headset is dat je wel een beklemmend gevoel kunt krijgen, want je sluit jezelf volledig af van de omgeving. Dat kan ook een voordeel zijn als je daarnaar op zoek bent. Over-ear headsets en hoofdtelefoons worden ook wel producten met een passieve Noise Cancelling genoemd. Ondanks dat storende geluiden in de omgeving worden geweerd, hoor je nog altijd zeer harde geluiden. Weliswaar in gedempte vorm.

De voor- en nadelen van on-ear en over-ear headsets

Het is lastig om te bepalen welke soort oorkussens het beste bij jou passen. On-ear headsets en hoofdtelefoons bieden draagcomfort en je bent niet volledig afgesloten van de buitenwereld. Dat is handig als je bijvoorbeeld over straat loopt en toch wilt horen als er iets gaande is of als er een ambulance met loeiende sirenes in aantocht is. Het nadeel van een on-ear headset is dat je last kunt krijgen van storende geluiden, die je in jouw omgeving blijft horen. De oplossing is dan een on-ear headset met een Active Noise Cancelling functie of een over-ear headset die jouw oren volledig afsluiten. Een over-ear headset stimuleert weliswaar de concentratie, maar heeft als nadeel dat je niet alles meer meekrijgt in je directe omgeving. Daarom adviseren wij ook aan bijvoorbeeld fietsers, automobilisten en voetgangers om geen over-ear headset te gebruiken. Dat is simpelweg te gevaarlijk. Daarnaast heeft een over-ear headset als nadeel dat het een beklemmend gevoeld kan geven.

Welke type headset past in welke situatie?

Om het iets duidelijker te maken hebben wij een overzicht gemaakt van een aantal scenario’s met een advies over welke type headset hier het beste bij past.

SituatieType headset
Geconcentreerd telefoneren/vergaderenOver-ear headset
Muziek luisteren tijdens het wandelenOn-ear headset
Telefoneren of muziek luisteren op de fietsOn-ear headset
Thuis vergaderen terwijl kinderen aanwezig zijnOver-ear headset
Muziek luisteren in het vliegtuigOver-ear headset
Receptioniste die telefoneert en gasten verwelkomtOn-ear headset

Selectie van de beste on-ear headsets

Om je alvast op weg te helpen hebben wij een selectie van de beste on-ear headsets voor je gemaakt.


Beats Solo3 - Draadloze On-ear Koptelefoon - Zwart


Philips TAH4205 - Bluetooth On-ear Koptelefoon - ZwartSelectie van de beste over-ear headsets

En uiteraard hebben wij ook een selectie van de beste over-headsets, die je momenteel kunt kopen voor je gemaakt.


Sony WH-1000XM3 - Draadloze over-ear koptelefoon met Noise Cancelling - Zwart


Bose QuietComfort 35 serie II - Draadloze over-ear koptelefoon met Noise Cancelling - Zwart


Bose 700 - Draadloze over-ear koptelefoon met Noise Cancelling - Zwart


Sennheiser HD 458BT - Draadloze koptelefoon met Noise Cancelling - Zwart/Rood

Heb je nog vragen?

Heb je vragen over on-ear en over-ear headsets en hoofdtelefoons? Ben je op zoek naar gericht advies over welke type headset het beste bij jou past? Laat dan een reactie achter voor de Headset Specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *