Termen

Termen

In de wereld van headsets en hoofdtelefoons kom je verschillende termen tegen, die wellicht onbekend zijn. Daarom hebben wij een uitgebreid overzicht gemaakt van de termen die kunnen voorkomen en wat deze termen betekenen.

Action button
De ‘action button’ is een actieknop op de oorschelp van de headset. Met deze knop kan je verschillende functies uitvoeren, zoals het aannemen van inkomende gesprekken. De actieknop zit altijd op de oorschelp waar ook de microfoonhengel aan vastzit. Bij headsets zonder microfoonhengel zit de actieknop veelal aan de rechterzijde hoewel, het niet ongewoon is dat de knop ook aan de linkerzijde zit.
Active Noise Cancelling
Active Noise Cancelling is een techniek die in de luidsprekers van een headset of hoofdtelefoon is verwerkt en het omgevingsgeluid voor de gebruiker filtert.
AUX
AUX staat voor auxiliary en het is de aanduiding van een analoge ingang op een audio-apparaat. Zoals een bureautelefoon.
Bluetooth
Bluetooth is een draadloze technologie die op een radiogolf in de 2,4GHz-band ontvangt en uitzendt. Dat houdt in dat de frequentie opereert in het UHF frequentiegebied en UHF is alleen geschikt voor korte afstandscommunicatie. Daarom is de afstand tussen apparaten, die via Bluetooth met elkaar in verbinding staan, in de basis niet groter dan 20 tot maximaal 25 meter.
Call control
Call control is een functie die je vrijwel altijd tegenkomt bij draadloze Bluetooth headsets. De call control zorgt ervoor dat je met de ‘action button’ op de headset een inkomend telefoongesprek kan aannemen of een lopend gesprek kan beëindigen.
DECT
DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications en het is een draadloze technologie die op een frequentieband tussen de 1880 en 1900 MHz opereert. Een belangrijk voordeel van DECT is dat de afstand tussen de draadloze apparaten kan oplopen tot circa 300 meter.
DIP switches
DIP switches zijn kleine schakelaartjes op de achterzijde of onderzijde van het basisstation van een draadloze DECT headset. In de regel bevat een basisstation 7 tot 8 DIP Switches. Iedere switch heeft zijn eigen instelling en functie. In de basis zijn DIP switches 1 en 2 verantwoordelijk voor het regelen van de EHS functies.
EHS
EHS staat voor Electronic Hook Switch en is een functie die ervoor zorgt dat inkomende gesprekken met een knop op de headset kunnen worden aangenomen.
Firmware
Firmware is de software, die op een product is geïnstalleerd. Firmware regelt de uitvoer van bepaalde functies en zorgt bijvoorbeeld voor de communicatie tussen het product en een programma op een PC/laptop.
Hoornlifter
Een hoornlifter is een fysiek apparaatje dat aan een toestel wordt bevestigd en de hoorn fysiek optilt en neerlegt als er een gesprek met een druk op de knop van de headset wordt aangenomen of beëindigd.
LED
LED is een techniek, die gebruikt wordt om energiezuinige lampen te produceren. In headsets en op basisstations van headsets zijn kleine LED’s verwerkt, die met een kleurtje aangeven wat de status van de connectiviteit is of wat de status van de accu is.
Memory Foam
Memory Foam is een materiaal dat in oorkussens wordt verwerkt en Memory Foam zorgt ervoor dat het oorkussen zich vormt naar het model van het oor. Zo zit een headset of hoofdtelefoon met oorkussens met Memory Foam altijd comfortabel.
Mute
Mute is een functie waarmee je de microfoon van de headset kunt uitschakelen. Op de meeste headsets zit een speciale mote-knop of er is een functie dat je de microfoon op mute kan zetten door bijvoorbeeld 2x op de microfoonhengel te klikken. Ook via een balprogramma, zoals Microsoft Teams of Skype kan je met een klik op de microfoonknop de microfoon uitschakelen.
NFC
NFC staat voor Near-field Communication en het is een techniek waarmee je apparaten zonder een koppeling toch met elkaar kan laten communiceren. In het geval van headsets wordt NFC gebruikt om een headset snel en eenvoudig te koppelen met bijvoorbeeld een smartphone die NFC ondersteunt. NFC wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor OV-chiplezers en contactloze pinapparaten.
Noise Cancelling
Noise Cancelling is een techniek die in de microfoon van een headset aanwezig is en het omgevingsgeluid voor de gesprekspartner tot 70% filtert.
Pairing modus
De pairing modus is een modus van een apparaat met Bluetooth zodat het apparaat met ander Bluetooth-apparaat een connectie kan maken.
RJ-connector
Een RJ-connector is simpel uitgelegd een telefoonstekkertje. Deze stekkertjes zijn in de basis smal en hebben meerdere contactpunten voor een stabiele telefoonverbinding. De meest voorkomende RJ-connector bij telefonie is de RJ10/RJ11. De RJ45 is een connector die gebruikt wordt voor netwerkkabels en het Internet. Deze plug is ook iets breder dan de telefoonstekker.
Softphone
Een softphone is een applicatie op de computer of de laptop waarmee je kunt telefoneren. Een aantal voorbeelden van programma’s die veel worden gebruikt zijn Xelion, 3CX, Skype, Microsoft Teams, Bitrix24 en Zoiper.
UC
UC staat voor Unified Communications en iedere ontwikkelaar van communicatiesoftware speelt een rol in de markt als zij onderdeel zijn van het Unified Communications netwerk.
Ultra Noise Cancelling
Ultra Noise Cancelling is een techniek die in de microfoon van een headset aanwezig is en het omgevingsgeluid voor de gesprekspartner tot 90% filtert.
VoIP
VoIP staat voor Voice over IP en simpel uitgeteld is het bellen via het Internet. Als we dus praten over een VoIP-toestel, dan spreken wij over een vaste telefoon die met het Internet of een netwerk een verbinding tot stand brengt om te kunnen telefoneren.