Dame met draadloze DECT headset

Het verschil tussen een draadloze DECT en Bluetooth headset

Wanneer je op bent naar een draadloze headset, heb je in principe keuze uit twee verschillende opties. Een draadloze DECT headset of een draadloze Bluetooth headset. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze producten? En wat zijn de voor- en nadelen? Dat leggen wij uit in dit artikel.

Twee technieken

Er zijn in principe twee technieken waarop headsets draadloos met een apparaat, zoals een bureautelefoon, mobiele telefoon en computer of laptop kunnen communiceren. Via de DECT technologie of via Bluetooth. Deze technieken opereren beiden op frequentiebanden, maar DECT opereert op een frequentieband tussen de 1880 en 1900 MHz terwijl Bluetooth op een radiogolf in de 2,4GHz -band ontvangt en uitzendt. Dat houdt in dat de frequentie opereert in het UHF frequentiegebied en UHF is alleen geschikt voor korte afstandscommunicatie. DECT heeft dus ook een veel groter bereik van enkele meters tot zelfs 300 meter.

Verbindingsmethoden

Er zit ook een verschil in de verbindingsmethoden, want een DECT headset wordt altijd geleverd met een DECT-basisstation of tegenwoordig met een DECT USB-dongle. Het basisstation of de dongle zijn cruciaal om een DECT headset te laten werken en deze producten sluit je bedraad aan op een device of je steekt de dongle in een USB-poort van een desktop of een laptop. Met Bluetooth kan je vaak een directe verbinding maken met een apparaat dat Bluetooth ondersteunt, zoals een laptop of een smartphone. Heeft je computer geen Bluetooth? Dan kan je de bijgeleverde USB-dongle gebruiken om toch een draadloze verbinding tot stand te brengen.

Headset voor meerdere apparaten

Zowel een draadloze DECT headset als een Bluetooth headset kan je op meerdere apparaten tegelijk gebruiken en dat is handig als je een headset voor zowel een bureautelefoon als een PC/laptop en/of een smartphone wilt gebruiken. Nu heeft een Bluetooth headset wel de beperking dat deze in de regel met maximaal 2 actieve Bluetooth-apparaten tegelijk gekoppeld kan worden. Bij een DECT headset is het afhankelijk van welke opties het basisstation biedt. Zo zijn er DECT headsets met een basisstation, dat je zowel met een PC/laptop als met een bureautelefoon kan verbinden en er zijn ook versies die met zowel een PC/laptop en bureautelefoon als met een smartphone verbonden kunnen worden.

Hoe sluit je een draadloze DECT headset aan?

Een draadloze DECT headset heeft meerdere aansluitingen op het basisstation. De RJ-connector (ook wel bekend als de telefoonstekker) wordt verbonden op de headset poort van een vast toestel en de Mini-USB aansluiting wordt gebruikt om het basisstation met de bijgeleverde kabel aan te sluiten op de USB-poort van een computer of een laptop. De koppeling met een smartphone of een tablet gaat nog altijd via de Bluetooth dat in het basisstation zit verwerkt. Echter is de draadloze communicatie tussen de headset en het basisstation nog altijd via de DECT technologie. Om het dus soepel te laten werken mag de afstand tussen de smartphone of de tablet en het basisstation van de draadloze headset niet meer dan 10 meter zijn.

Hoe koppel je een Bluetooth headset?

Een Bluetooth headset koppelen aan een mobiele telefoon, tablet of laptop is vrij simpel. Volg het beknopte stappenplan om de headset met jouw apparaat te koppelen;

  1. Schakel de Bluetooth in op je laptop, smartphone of tablet
  2. Druk voor een aantal seconden de Bluetooth knop of de aan/uit knop van de headset in
  3. Wanneer een lampje rood en blauw begint te knipperen staat de headset in pairing modus
  4. Kijk in de lijst onder Bluetooth op je device of de headset zichtbaar is
  5. Druk op de headset om deze aan je toestel, laptop of tablet te koppelen

Call control en EHS

Een verschil tussen een draadloze DECT headset en een Bluetooth headset, is de wijze waarop inkomende gesprekken worden beantwoord. In de basis heeft een Bluetooth headset een ‘action button‘ op het oor zitten waarmee je binnenkomende gesprekken kan aannemen. Dit wordt ook wel call control genoemd. Bij een draadloze DECT headset gaat dat net even anders, omdat je vaak tussen het basisstation en bijvoorbeeld de VoIP-telefoon een speciale kabel moet aansluiten om de EHS functie te laten werken. EHS staat voor Electronic Hook Switch en dat houdt in dat je inkomende gesprekken met de ‘action button’ op de headset kunt aannemen. Welke EHS-kabel je nodig hebt is niet afhankelijk van het typenummer van de headset, maar ook van de vaste telefoon. Daarnaast zijn er toestellen die EHS niet ondersteunen en dan heb je in de basis een hoornlifter nodig.

Wat is een hoornlifter?

Een hoornlifter is een apparaatje dat je aansluit tussen het basisstation van de headset en de vaste telefoon en met tape aan het toestel bevestigt. De hoornlifter wordt tussen het toestel en de hoorn geplaatst. Het apparaatje verwerkt een signaal wanneer er een inkomend gesprek binnenkomt en zorgt ervoor dat de hoorn fysiek wordt opgetild als je de ‘action button’ op de headset indrukt. De hoornlifter is helaas niet altijd de oplossing, omdat het apparaatje niet werkt als de hoek van waarin de telefoon op het bureau staat te vlak of te stijl is. Bij veel toestellen wordt aangegeven of deze compatible zijn met specifieke typen EHS-kabels of hoornlifters.

De voor- en nadelen

Wat zijn nu echt de voordelen van een draadloze DECT headset en een Bluetooth headset? Dat hebben wij in een eenvoudig overzichtje geplaatst;

Functie omschrijvingDECT headsetBluetooth headset
Draadloos bereik van 30+ meterGeschiktOngeschikt
Geen stroomvoorziening nodigOngeschiktGeschikt
Draadloos telefonerenGeschiktGeschikt
Op vaste telefoon aan te sluitenGeschiktAfhankelijk van het toestel
Op PC/laptop aan te sluitenAfhankelijk van het modelGeschikt
Met smartphone te verbindenAfhankelijk van het modelGeschikt
Met tablet te verbindenAfhankelijk van het modelGeschikt
Ondersteuning EHSGeschikt (met extra kabel)Ongeschikt
Ondersteuning Call ControlOngeschiktGeschikt
Maximaal aantal apparatenTot 4 apparatenTot 2 apparaten
Ondersteuning conference callsGeschiktOngeschikt
Software updates nodigJaJa

Welke soort draadloze headset moet ik kopen?

De keuze voor een DECT of Bluetooth headset is afhankelijk van je wensen. Op basis van de voor- en nadelen kan je zien waar een headset wel of niet voor geschikt is. Voor op kantoor en thuis is een DECT headset een uitstekende keuze, omdat je vrij rond kan lopen door het grote bereik en meerdere apparaten kan koppelen. Mits je het juiste product hebt aangeschaft. Een Bluetooth headset heeft niet alleen een beperking in het bereik, maar is ook met maximaal 2 apparaten te koppelen. Daarentegen kan je een Bluetooth headset wel makkelijk meenemen en een DECT headset niet. Het basisstation van een DECT headset moet altijd met een draad aangesloten worden en heeft ook een stroomvoorziening nodig. Dat maakt het iets ongemakkelijk om de headset mee te nemen. Daarnaast kan je een DECT headset ook niet onderweg gebruiken en een Bluetooth headset wel.

Heb je nog vragen?

Wil je gericht advies over draadloze DECT headsets en/of Bluetooth headsets? Heb je nog vragen waar je hulp bij nodig hebt? Laat dan een reactie achter voor de Headset Specialist.

Kennisbank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *