Vrouw met mono headset

Het verschil tussen een mono en een stereo headset

Wanneer je gaat winkelen voor een nieuwe headset, dan kom je al snel tot de ontdekking dat je een gigantische keuze hebt in verschillende modellen. Daaronder headsets die mono of stereo zijn. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen? Dat leggen wij je uit in dit artikel.

Wat is een mono headset?

Een mono headset is simpelweg een headset met één oorkussen. Bij een headset met een hoofdband zit aan de andere zijde een houdertje waarmee de headset stevig op het hoofd zit. Mono headsets worden ook wel enkeloors headsets genoemd hoewel, dat niet de officiële benaming is. Overigens is het ook niet zo dat een mono headset ook altijd mono geluid weergeeft. Het is namelijk best mogelijk dat de stereo output van een apparaat waar de headset op aangesloten of mee verbonden is het geluid mixt tot één audiokanaal.

Wat is een stereo headset?

Logischerwijs heeft een stereo headset twee oorkussens en deze headsets worden ook wel dubbeloors headsets genoemd. Wanneer de output van een apparaat waar de headset op aangesloten of mee verbonden is alleen een mono output heeft, zal het geluid worden opgesplitst zodat je over beiden luidsprekers in de oorkussens een gelijkwaardig geluid hoort.

De voor- en nadelen van een mono headset

Een mono headset heeft een aantal voordelen. Allereerst is een mono headset lichter dan een stereo variant en de gebruiker heeft nog altijd één oor vrij waarmee geluiden in de directe omgeving kunnen worden waargenomen. Doorgaans worden mono headsets gebruikt om te telefoneren en in omgevingen, zoals kantoortuinen en in het verkeer.

Het nadeel is dat het dragen van een mono headset voor afleiding kan zorgen, want je hebt immers één oor vrij waarmee je geluiden in de directe omgeving kan horen. Dat gaat soms ten koste van de kwaliteit van het telefoongesprek hoewel, dat ook weer sterk afhankelijk is van de persoon, die de headset draagt. De één laat zich natuurlijk veel makkelijker afleiden dan de ander.

De voor- en nadelen van een stereo headset

Een stereo headset is een goede keuze wanneer je geconcentreerd wilt werken en weinig mee wilt krijgen van de geluiden, die in je directe omgeving te horen zijn. Daarnaast is het geluid van een stereo headset vaak iets beter en ook geschikt om muziek mee te luisteren. Natuurlijk is de kwaliteit wel afhankelijk van het model dat je kiest, want de ene headset is de andere niet.

Een nadeel van een stereo model kan het gewicht zijn en ook het gevoel dat je echt in je eigen wereld zit. In een kantoortuin met meerdere collega’s kan dat een nadeel zijn, omdat je dan net even het leuke onderonsje of een prettig gesprek mist. Stereo headset worden vrijwel in ieder situatie gebruikt. Of je nu lekker naar muziek wilt luisteren terwijl je in de bus zit of op kantoor belangrijke gesprekken voert met een businesspartner.

Voor welk model kies jij?

En voor welk model kies jij? Ben je er al over uit of heb je misschien meer advies nodig? Laat dan een reactie achter voor de Headset Specialist en wij beantwoorden al jouw vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *